6 Ocak 2017 Cuma

OFİS STAJI

STAJ  1. GÜN (13.06.2016)
     Db mimarlık’ın Hasapaşa’da bulunan ofisinde stajıma başladım. Öğleden önce ofis çalışma prensipleri ve ofiste yapılan projeler hakkında bilgi aldık. Ardından stajyer arkadaşlarımla birlikte ofiste Db mimarlığın geçmişte yaptığı projeleri inceledim.
    Ferhat Bey ile Fikirtepe Keleşoğlu projesinde çalışmaya başladım. Kentsel dönüşümün hızla gerçekleştiği Fikirtepe’de olan bu projede ofis, ticaret ve konutlar bulunuyor. Projede bir baza üzerine yerleştiren iki blok bulunuyor. Planları inceleyip projenin cephe görünüşlerini çizmeye başladım.


        Ofislerde Block ile çalışmanın önemini öğrendim ve Block komutunun nasıl kullanıldığını ve ara yzünü detaylı bir şekilde kullanarak cepheyi çizdim.
STAJ  2. GÜN (14.06.2016)
     Fikirtepe Keleşoğlu projesinin cephe kararlarını verebilmek için projenin planından Rhino programında modelinin yapmaya başladım. Konut bölümünün bir bloğunu modelledim.  Cepheye plandaki bölücü duvarlara göre güneş kırıcılar ekledim.


    

     Projenin zemin katı ticaret; 1,2,3,4. Katlar; ofis 5-22. Katlar konut olarak tasarlanmış.  11. Kat ise üst ve alt katlarında farklı bir plan çözümü ile varyasyon gerçekleştirmiştir. 6 bodrum kat da bulunmaktadır.   Modellerken cephede döşeme izlerini belirginleştiren malzeme kullanma kararını verdik.

      




STAJ  3. GÜN (15.06.2016)
    Arkon Kartal projesi’ne geçip projenin planlarını inceledim. Bu projede birçok farlı konut tipi ve bulunuyor.
  Projenin detaylarını inceledikte sonra kat planlarını photoshop programını attım. Örnek planları inceledim daha sonra duvarları boyamayla bu işe başladım.


         Uygun tefriş ve döşeme doku araştırması yaptıktan sonra, bulduğum görseller ile  planları boyadım.


STAJ  4. GÜN (16.06.2016)
   A Blok 1-20 kat planı boyama ve tefriş yerleştirme işlemini yaptım.
   Boyamanın ardından Autocad’de table komutu ile tablo oluşturdum. Daire tiplerinin isimlendirip oda, salon&mutfak, banyo, balkon metrekarelerini tabloya işledim. Dairelerin net ve brüt alanlarını yazdım.  Toplam inşa alanı ile dairelerin dışındaki alanlar arasında oran yapılıyor. Bu orana göre dairelerin brütüne ekleme yapılıyor. 


       Photoshop hazırladığım renklendirilmiş plana Autocad’de hazırladığım tabloları yerleştirdim. Tabloda numaralandırdığım daireleri hacimlerini boyadığım planda da yazdım.


STAJ  5. GÜN (17.06.2016)
      Arkon projesi B blok 1-19. Kat planları boyadım. Autocad’de tabloları işledikten sonra 20. Kat planına da aynı işlemleri gerçekleştirdim. Önceki gün ve bugün boyadığım planlara banyo  tefrişi ve  balkona mobilya tefrişi ekledim.

          B blok 20. Ve 21. Kat planları dubleks daire tiplerinin olduğu dairelerdi.


STAJ  6. GÜN (20.06.2016)
   Arkon Projesi B blok zemin kat boyamasını gerçekleştirdim. Photoshop’da farklı yönde mirror yapabilmek için w yada h değerlerinin önüne -   yazılarak bu işlem gerçekleştirilir.





        Tabloların hazırlarken aldığım görüntü; Örneğin 3+1D kodlu dairenin her bir kapalı alanının tablodaki gibi verilerini yazdım.                      
         




  STAJ  7. GÜN (21.06.2016)
     Stajım 7. Gününde B blok 21. Kat planı ve bodrum kat planlarını da photoshop’da düzenledim.  Bodrum kat planı bahçeleri için çim ve bitki dokusu ekledim.


     B blok 21.  Kat planını tamamladım. Döşemenin kesildiği yerde 20. Katta kalan tefrişleri bu dosyaya ekleyip opaklığıyla oynadım.


STAJ  8. GÜN (22.06.2016)

  A ve B bloğun ardından C bloğun zemin, 1-6 arası katları ve asma kat planını photoshop’da boyadım. A ve B bloklarında kaldığım daire isimlendirilmesinin devamında yeni daire tipolojilerini isimlendirdim. Tabloya net, brüt ve odaların alan metrekarelerini geçirdim. Arkon Kartal projesinin tüm kat planlarının boyamasını bitirdim.



STAJ  9. GÜN (23.06.2016)
    Arkon Kartal projesi’nde planları photoshop’da düzenleme, renklendirme ve katoloğa hazır jhale getirme işlemi bittikten sonra 437 kodlu Fikirtepe Keleşoğlu projesi’ne geri dönüp görünüş çizimlerime devam ettim. Planda doğrama detayı ve bölücü duvar detayı inceledim. Array komutunu path, item, gibi araçlarla alt değerleri girerek cephedeki güneş kırıcıları çizdim.
   120 cm aralıklarla planda güneş kırıcıları cepheye ekledim. Eni 5 cm boyu 20 cm olan bu elemanları 2-spc-alc layer’ına ekleyip görüşe giren çizgileri 0-lng-vlg layer’ında çizdim. Doğru çıktı alabilmek için tüm ofisin ortak kullandığı ctb ve layer adlandırması kullanılıyormuş.


      Bu eskizde cephe ve bölücü duvarı birleştiren profili Ferhat Bey anlattı. Daha sonra birlikte planda banyo çözümü yaptık.






STAJ  10. GÜN (24.06.2016)
  İki bloktaki emsal hesabı için 4. ve 5. Kat arasında kalan alan ve 10.-11. Kat arasındaki kalan bölgenin (balkon olan)sınırından  150 cm offset yapıp hahtch yaptım. Proporties kısmından hatch yaptığım bu alanların area bölümünden metrekaresini öğrendim.

    

       

   Öğleden sonra Fikirtepe Keleşoğlu projesi’nde çalışan inşaat mühendisi Hakan Bey ile olan toplantıya katıldım. Saçak kirişler c40 beton malzemesi, asmolen döşeme, perde duvar ölçüleri, kolon kesit ölçüleri, konuşuldu.  Yangın yönetmeliğine göre pas payı 4-5 cm olması gerektiğini öğrendim.





STAJ  11. GÜN (27.06.2016)
Fikirtepe Keleşoğlu Projesi’nde emsal hesabı için tabloda değerleri girmeye başladım.
Ticaret -  2.458,0500  ,  Konut  -  1.344,2549,    Konut Ara kat (7. Kat) - 1.236,6699
Konut (11 kat 8.-18. Katlar)  -  1.355,2399    Balkon – 0.113,1000
       Günün devamında tabloya ara verip projenin  giydirme cephesini ve sistem kesitini çizdim. Ofislerde yükseltilmiş döşeme ve asma tavan çizdim.  Asmolen çatı ölçülerini eskiz olarak çizdikten sonra autocad’e geçirdim.



STAJ  12. GÜN (28.06.2016)
     Superposa farklı disiplinlerin elektrik mekanik plan .. vb gibi çizimlerin çakıştırılması olduğunu öğrendim. Fikirtepe Keleşoğlu projesi’nde 442 bağımsız bölüm bulunup otuz iki ticaret, yüz dört ofis, üç yüz altı konut, bölümü bulunuyor.
    Block komutu ile çizimler yapıldığında select similar komutu kullanılıyor. Rename blocks  2+1A_3  Regen komutu yazıları da güncelliyor.
    Ofis katıda gerçekleşen revizeleri tabloya ve planlara geçirdim.
    Attribute ayarlarını sayı değerlerinin üzerine çift tıklayarak gerçekleştirebiliriz.Aşamaları görsellerde bulunuyor)
      



   Edit block in space Autocad’de öğrendiğim yeni bir komut oldu. Bu komut ile block olan çizimleri düzenlemesini var olan çizimin üzerinde gerçekleştirip kaydedebiliyoruz. Add point komutu yerine control tuşunu kullanarak noktaları arttırabiliyoruz.



STAJ  13. GÜN (29.06.2016)
    Fikirtepe keleşoğlu projesi’nin kat planlarının;  yangın kaçış kor./yangın güvenlik holü, tesisat alanları, binaların giriş ve kat holleri / saçaklar, acık ve kapalı merdivenler (sahanlıklar hariç), yangın merdiveni, asansör boşluğu, tesisat galeri saft ve bacaları, çöp atık ve hava bacaları, ana merdivene ait sahanlıklar, değerlerini renk kodlarına  göre metne girdim.
   Görsellerde 5. Kat ve zemin kat planları bulunuyor.





STAJ  14. GÜN (30.06.2016)
            Fikirtepe Keleşoğlu projesi’nin kesitlerini çizmeye başladım. Yangın merdivenleri ve ana merdivenleri ekledim.Öğleden sonra Fenerbahçe-Gülsan Projesi’nin zemin ve asma kat planları boyadım.


STAJ  15. GÜN (01.07.2016)
     Fikirtepe Keleşoğlu Projesi’nin altı farklı kat planının duvar kalınlıklarını, odaların en, boy kalınlıklarını, ..vs  ölçülendirdim.(Yeşil ve turuncu renkli ölçülendirme görselde gözükmektedir.)

   
     Refredit komutu ve xref(Başkabir çizimden referans alma komutu) komutlarını kullanmayı öğrendim. Daha sora kesite devam ettim; ofislerde kat yüksekliği 4 metre, ara katlarda 3.25 metre olarak çizdim.

    Daha sonra projenin çalıma maketini yapan stajyer arkadaşıma yardım ettim.

  
STAJ  16. GÜN (11.07.2016)
     Yalova- master plan-580 kodlu projesinde çalışmaya devam ettim. Bu projede maket çalışması kısmına katıldım. Dwgsini aldığım yolları psd’de hazırlayıp çıktı aldım ve maket altlığına oturacak şekilde yapıştırdım. Civanperçemi otu ile ağaç peyzajını oluşturdum. Daha sonra orta aks döşeme malzemesini göstermek için photoshop’da ahşap dokusu tasarladık. Ahşap dokusunu Clone stamp tool aracını kullanmayı öğrendim. Bir diğer kısayol olan alt+ sağ click uzun basmak+ Mouse sağa ve sola kaydırarak aracın boyutunu büyültüp küçültmeyi öğrendim.
    Straforu yakarak kesen makine ile kütleleri strafordan kestim. Günün devamında işverenden ofise bir geri dönüş listesi inceledim. Tip İmar yönetmelikleri, plankte, dilatasyon,kuranglez ..vs kavramlarını öğrendim.

    
                             

STAJ  17. GÜN (12.07.2016)
    Fikirtepe Projesi’nde bağımsız bölüm listesini tablolarda güncelledim.  Ayrıca planlarda bulunan bağımsız bölüm isimlerini yeniden yazdım. Bu tablolara dairelerin tiplerini, cephe sayılarını, baktığı cephelerin yönlerini, bağımsız bölüm numaralarını, net alan, teras alan, ortak alanlardan gelen pay ve satış brüt alanlarını girdim. Aynı değerleri ofis sekmesinde de yazdım.             

Öğleden sonra Yalova master plan maketine devam ettim.

STAJ  18. GÜN (13.07.2016)
    Excel dosyasında son kez eksikleri ve revizyonları tamamlayıp teslim ettim.
     Autocad’de yeni komutlar öğrendim. Layıso ve area- add-object komutları Autocad kullanımını hızlandıran komutlardır. Autocadde block arayüzünü inceleyip bu komuta göre çizimlerim devam ettim.
               
                Yalova projesi 2.maket altlığı için planda yolları çizip çıktıyı hazırladım.

STAJ  19. GÜN (14.07.2016)
    Fikirtepe Keleşoğlu projesi’nde var olan plan tiplerini; kaçar adet projede bulunduklarını gösteren bir pdf dosyası hazırladım. Ayrıca daire net, daire brüt ve daire satıl metrekarelerini de hesaplayıp bu planların altlarına yazdım. Planların daha rahat okunabilmesi yalnızca duvarlarını siyah boyadım.
   Pdf klasörünün kapağına özet niteliğinde plan tiplerinin isimleri adetleri net brüt ve satış metrekarelerini gösteren tablo yaptım.



STAJ  20. GÜN (15.07.2016)
   Stajımın son günü, stajımın başında başladığım görünüş çizimini tamamladım. Ferhat Bey ile statik, mekanik, elektrik disiplinlerinden gelen projeleri  inceleyip  projeleri çakıştırıp planda çözümler getirdik.  Günün sonunda tatlı davetlerimizle birlikte 20 işgününde gerek ofiste  işleyiş gerek çizim detayları gerekse program ara yüzleri hakkında öğrendiklerimle  stajımın son gününü tamamladım.
                        

                                                               Son gün fotoğrafı 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder